Monday, 16 December 2013

Electricity And Circuits







Electricity needs a path to pass from the positive terminal to the negative terminal of an electric cell.   A connection that provides a path outside an electric cell, for the electricity to pass from the positive terminal to the negative terminal of the cell, is called an electrical circuit.    








For example, a bulb glows only when the positive terminal and the negative terminal of an electric cell are connected to the two terminals of the bulb.

If the wires from the bulb are connected to the same terminal (either positive or negative), then the bulb doesn’t glow.

Sometimes, the bulb may not glow even though the connections are properly made.

This is because the flow of electricity is incomplete as the filament in the bulb is broken. A broken filament bulb is said to be fused.

A device that is used to stop the flow of electricity by breaking the circuit is called a switch. Switches have wide range of applications. Some common types are:

Toggle switches, which are used in our houses.

Pushbutton switches, which are used in the starter of a water pump.

Joystick switches, which are used in the remote control unit of a toy car.







For Questions 1 to 10 visit link : Class VI Physics 
By 
YashRaj Kandya

11. What conductors and insulators?

Ans: The materials which allow electric current to pass through them are called conductors. Examples: All metals like Copper,Iron, Silver and Human body.
INSULATORS: The materials which do not allow electric current to pass through them are called bad conductors or insulators. Examples: Plastic, Wood, Rubber and Glass.

12. Why do electricians wear rubber gloves and shoes while at work?

Ans: It because rubber gloves are an insulator and prevent current to flow in body .Thus saves electricians from electric shock.

13. What do you mean by heating effect of current?

Ans: Electric current is actually the flow of electrons in the conducting material. Now,
when these electrons flow, they encounter some resistance in the structure of the conductor, which accounts for the "resistance" of materials. As the electrons collide or vibrate, heat energy is generated depending on the resistance of the conductor. This overall effect is called heating effect of electrical current.

14. Name a few appliances that work on the heating effect of current?

Ans: Electric kettle: Used for boiling water to make tea or coffee
Electric bulb : The filament of the bulb is heated when current flows and becomes white hot to emit brilliant light.
Electric iron: Used for ironing or pressing clothes.  
Electric toaster: Used to toast bread

15. Name a special material used for Heating Component?

Ans: It is a coil of wire made of a special material called nichrome which becomes very hot when current is passed. This heat is used to cook food (as in an electric stove), heat water ( as in an electric kettle, electric heater) etc

16. Name the elements used to make an alloy nichrome?

Ans: Nickel and Chromium.

17 Why are electric wire are made up of copper through silver is best conductor?

Ans: Silver is an expensive metal. Material needed for conductor should be cheap as wires are used extensively in almost every appliance. That is why silver can't be used to make wires.

18. Why do you apply a tap over the joint of electric wire?

Ans: Tap is an insulator and save us from electric shock.

19. If you connect a battery cell to the bulb through a wooden stick, the will not glow. Why?

Ans: No, wooden stick is an insulator that cannot conduct electricity

20. Do not handle the electric appliances when your hands are wet. Why?

Ans: Tap water is good conductor and we may get electric shock.

21. There will be three colored wires normally used while connecting any electric equipment. What are those colors? Tell which coloured wire gives us electric shock?


Ans: Red (Live wire that give us electric shock), Black (Neutral) , and Green(Earth wire)

Electricity and Circuits for Class 6
Electricity Circuits and Conductors
Electric Circuits KS2
Electric Circuits Info
Electrical Circuits Games
Interactive Circuits
BBC Electricity Circuits
Science Circuit
Hyper Staffs Electric Circuits


Electricity Circuits and Conductors
Electric Circuits KS2
Electric Circuits Info
Electrical Circuits Games
Interactive Circuits
BBC Electricity Circuits
Science Circuit
Hyper Staffs Electric Circuits


http://youtu.be/dB6OGCiPWcw



YashRaj Kandya
Student of Class 6
National Public School Indore 452005





http://youtu.be/dB6OGCiPWcw

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...
Blog Provides NCERT solutions, CBSE, NTSE, Olympiad study material, Model Test Papers, Important Questions and Answers asked in CBSE examinations. References to Educational Sites and Resources.

Best CBSE Study Material

No comments:

Post a Comment